Waarom zou je een tuinontwerp laten maken?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het laten maken van een tuinontwerp is wat ons betreft altijd de eerste stap als je een nieuwe tuin wilt gaan aanleggen. Maar waarom is dat zo? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.

Je tuin wordt juist ingedeeld

De ideale tuin is op zo’n manier ingedeeld dat alle gebruikers in hun behoeften worden voorzien. Dus denk bijvoorbeeld aan het volgende:

·         Voldoende speelruimte voor de kinderen

·         Een terras om lekker te ontspannen

·         Schaduwrijke plekken voor warme dagen

·         Een strook gras voor het konijn of de kippen

·         Enzovoorts

Om in al deze behoeften te voorzien is het belangrijk dat de ruimte in de tuin goed wordt benut. Bij een tuinontwerp wordt hier rekening mee gehouden, doordat er tijdens het inventarisatiegesprek naar de behoeften van de gebruikers van de tuin wordt gevraagd.

Ga je zelf een tuin aanleggen? Dan is de kans groot dat je achteraf merkt dat je bepaalde onderdelen in de tuin toch mist of dat er niet voldoende aandacht aan is gegeven.

De beplanting komt op de juiste plaats te staan

Mooie beplanting uitzoeken is één, maar de beplanting op de juiste plaats poten is een heel ander verhaal. Niet al het groen heeft namelijk evenveel zonlicht en water nodig. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, loop je het risico dat er beplanting op de verkeerde plek wordt gepoot en dat het groen daardoor niet optimaal groeit.

In een tuinontwerp wordt nagedacht over welke beplanting op welke plaats moet komen en is de kans op goed groeiend groen behoorlijk groot.

De kans op wateroverlast wordt geminimaliseerd

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker met wateroverlast te maken. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat in korte tijd veel water in onze tuinen terechtkomt. Het gevolg is dat de tuingrond het water niet goed kan verwerken en dat er water op het grondoppervlak blijft liggen.

Bij een goed doordacht tuinontwerp wordt er rekening gehouden met de afvoer van regenwater. Bijvoorbeeld door een drainagesysteem aan te leggen. Wat tegenwoordig steeds vaker wordt gedaan, is dat het regenwater wordt opgeslagen. Dus in reservoirs onder de tuin. Tijdens droge periodes kun je in het water dan gebruiken om de beplanting water te geven.  

Tuinontwerp laten maken

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het laten maken van een tuinontwerp? Kijk dan eens op de website van Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Dit bedrijf is vooruitstrevend in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van mooie tuinen.