Tips voor het kopen van een appartement

Het kopen van een appartement is niet iets wat je elke dag zult doen. Je zult dan ook een hoop tijd moeten steken in het vinden van het juiste appartement voor de juiste prijs. Anders zul je hier een hoop spijt van krijgen. Bij het kopen van een appartement zul je net naar wat andere dingen moeten gaan kijken dan bij het kopen van een huis. Er hangt bij een appartement nou eenmaal veel af van de Vereniging van Eigenaren. Deze heb je bij een appartement helaas niet voor het kiezen. Hier zijn een aantal tips voor als jij zelf een appartement wilt gaat kopen.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Volgens de wet is het verplicht om bij een appartementencomplex een Vereniging van Eigenaren te vormen. Dit houdt in dat de appartementseigenaren een groep vormen waar elke eigenaar van een appartement in zit, of het nou een nieuwbouw appartement is of niet. Deze Vereniging van Eigenaren, ook wel VvE genoemd, zal moeten staan ingeschreven bij de kamer van koophandel. Als VvE is het verplicht om actief bezig te zijn met het appartementencomplex en zul je minimaal één vergadering per jaar moeten hebben met alle eigenaren. Hierin kun je als collectief praten over de opstalverzekering en eventueel onderhoud dat moet plaatsvinden. Het is vaak het geval dat de VvE ook nog een bestuur heeft. Dit is een kleinere groep dan alle eigenaren waar makkelijker afspraken kunnen worden gemaakt. Wel is het nodig om eventuele kosten en de manier van het financieren van onderhoud met de hele VvE te bespreken. Als je een appartement gaat kopen is het belangrijk dat je weet dat de VvE actief is en er goed wordt overlegd. Dit kan je een hoop geld, tijd en gezeur besparen in de komende jaren. 

Het bekijken van je rechten en plichten

Naast het bekijken van een huis op basis van locatie en waarde zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten. De ligging van je appartementencomplex kan een groot verschil maken in de prijs van het appartement. Een appartement te koop lier zal bijvoorbeeld een stuk goedkoper zijn dan een appartement in het centrum van Amsterdam. Dit zijn echter dingen die als je een appartement gaat zoeken voor zich spreken. Je zult dus ook moeten letten op het splitsingsreglement. 

Er wordt vaak verwezen naar een modelreglement waar de rechten en plichten van alle eigenaren staan beschreven. Hier kun je bijvoorbeeld dingen terugvinden over het gebruik van het appartement, maar ook de manier van beheren en de onderhouden van de verschillende ruimtes in het appartement. In een hoop splitsingsreglementen zul je bijvoorbeeld zien dat verhuur via bijvoorbeeld Airbnb alleen is toegestaan na toestemming van de VvE. Ook kan er bijvoorbeeld in staan of het verboden is om een stenen vloer of parketvloer aan te brengen. Daarom is het van groot belang om dit reglement eerst eens goed te bekijken voor je besluit om het appartement te gaan kopen.