Waarom spouwmuurisolatie het overwegen waard is

polystyrene insulation panel on brick wall

Besluit je spouwmuurisolatie te gebruiken voor het isoleren van je huis dan is dit een van de makkelijkste, snelste en goedkoopste manieren om dat te doen. Plus het levert extra veel voordelen op zoals een warmer huis, groener milieu en een stuk lagere energierekening. Waar moet je allemaal precies op letten als je besluit spouwmuurisolatie te verwerken in je huis?

Wat is spouwmuurisolatie?

Allereerst antwoord op de vraag wat spouwmuurisolatie precies is? Je kunt een spouwmuur zien als twee muren met een paar centimeter ruimte ertussen. Deze ruimte kun je vullen met speciale isolatiemateriaal. Niet ieder huis heeft een spouwmuur. Huizen die vóór 1920 zijn gebouwd bestaan vaak alleen uit enkelsteensmuren. De mogelijkheid bestaat om die ook te isoleren, maar dat doe je dan met voorzetwanden of isolatie aan de buitenkant.

Laat spouwmuurisolatie doen door een professioneel isolatiebedrijf

Wil je zelf kosten besparen door je muur te isoleren dan is dat niet mogelijk. Deze klus moet je door een professioneel isolatiebedrijf laten doen. Dat is te overzien, want deze vakmensen zijn meestal één dag bezig en hoeven je huis niet in. Het isolatiemateriaal wordt namelijk van de buitenkant ingespoten en daardoor heb je geen troep in huis. Nadat deze vakmensen de klus hebben geklaard voelt je huis gelijk een stuk prettiger. De warmte in het huis blijft meer behouden en de muren geven minder kou af. Pluspunt is dat je met dit type isoleren het milieu helpt, want je verbruikt een stuk minder gas.

Kan je subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

Er geldt een landelijke subsidie voor dit type isoleren. Dat betekent in dit geval dat je zo’n 30 procent van de kosten kunt terugkrijgen die je maakt. Deze subsidie geldt alleen als je twee of meer maatregelen voor isolatie neemt. Dus spouwmuurisolatie en een isolatie van een andere deel van je huis. Andere delen van je huis kunnen het dak, de vloer of de ramen zijn. Ook bestaat de mogelijkheid om één isolatiemaatregel te combineren met een warmtenet aansluiting, zonneboiler of warmtepomp. 

Heb je al een spouwmuur?

Op dit moment heeft één op de vier woningen in Nederland nog geen geïsoleerde buitenmuren. Daarom is spouwmuurisolatie een goede en slimme manier om je buitenmuren te isoleren. Uiteraard is het alleen wel mogelijk als je een spouwmuur hebt. Dat is dus een ruimte van een aantal centimeter tussen twee muren. Ben je niet zeker of je gevel een spouw hebt, check dat altijd dan even. Zodra dat het geval is check dan ook of er al spouw materiaal in zit en of dat nog goed is. In sommige gevallen hebben spouwmuren al spouw materiaal, maar is dat niet meer goed en aan vervanging toe. Vraag in dit geval het isolatiebedrijf om de spouw bij te vullen voor een hogere isolatiewaarde.

Hoe kom je erachter of je een spouwmuur hebt?

Huizen die vóór 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur. En zonder spouwmuur kan ook niet met spouwmuurisolatie uitvoeren. Aan de dikte van de muur kun je vaak zien of de woning is voorzien van een spouw. Dat kun je checken door de dikte van de buitenmuur bij die voor- en achterdeur te meten. Is dit minder dan 24 centimeter dan heb je geen spouwmuur. Een muur die dikker is dan 24 centimeter heeft zeer waarschijnlijk wel een spouw.